Uitgeverij IJzer

Michiel van Diggelen de exodus van Hendrik Peter Scholte

De exodus van Hendrik Peter Scholte

Diggelen, Michiel van
ISBN 978-90-8684-165-3
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 398 pag.
€22,50

De exodus van Hendrik Peter Scholte

Michiel van Diggelen

 

Utrecht, januari 1844. Predikant Hendrik Peter Scholte (1805-1868) maakt na het overlijden van zijn vrouw de balans op van zijn leven. Ruim drie jaar later, in april 1847, verhuist hij met ruim 700 volgelingen naar de Verenigde Staten, waar hij de stad Pella sticht.
Hoe komt iemand ertoe huis en haard te verlaten voor een onzeker bestaan? In hoeverre spelen idealen daarbij een rol?
De exodus van Hendrik Peter Scholte is een verhaal over geloof en trots, over pijn en strijd van een man die meer dan eens radicaal breekt met het verleden en de schepen achter zich verbrandt om dichter bij zijn idealen te komen.
Deze historische roman voert ons terug naar de eerste helft van de negentiende eeuw: de tijd van koetsen en paarden, van crino­linejurken en hoge hoeden. De lezer verdwijnt in de intieme wereld van Hendrik Peter Scholte, een bemiddeld man die met de dichters, dominees en ministers van zijn tijd omging, maar zich ook het lot aantrok van mensen die getroffen werden door de economische crisis in Nederland aan de vooravond van de revolutie van 1848.

Michiel van Diggelen (1957) werkt als docent in het voortgezet onderwijs. Hij schreef diverse artikelen en boeken op velerlei terrein. Zijn laatste zelfstandige publicatie was Ab Visser Biografie (Groningen, 2013).

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Michiel van Diggelen De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella
Truus van Lier Van schoolmeisje tot verzetsvrouw