Uitgeverij IJzer

Giacomo Verri Een andere bevrijding

Een andere bevrijding

Verri, Giacomo
ISBN 978-90-8684-227-8
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 224 pag.
€22,50

Een andere bevrijding

Giacomo Verri

 

 

1992. In het stadje Giave in Noord-Italië wordt Donata, een vrouw van in de zeventig, op een winterse namiddag door een auto geschept. Tijdens haar herstel in het ziekenhuis confronteert ze haar echtgenoot Claudio met een cruciale gebeurtenis uit zijn verleden: de intense liefde die hij in 1944 beleefde met een medepartizaan uit de brigade waarmee hij, in de bergen van Valsesia, een gruwelijke strijd voerde om Italië van het fascisme te bevrijden. In het naoorlogse sociale klimaat heeft de verhouding van de twee mannen geen kans en ze beginnen beiden aan een ‘gewoon’ leven in vredestijd. Aangespoord door zijn vrouw zoekt Claudio na bijna 50 jaar weer contact.

Claudio’s zoektocht vormt de omlijsting van andere verhalen, die met dat van Claudio nauw vervlochten zijn en de lezer meevoeren naar gebeurtenissen uit de levens van vrouwen en mannen tijdens het verzet en tijdens de jaren zeventig en negentig. Zij zoeken allen moeizaam een weg door het leven en tasten, nadat de politieke bevrijding van Italië een feit was, de grenzen van hun persoonlijke vrijheid af.

Met zijn oog voor detail en zijn subtiele stijl schetst Giacomo Verri in Een andere bevrijding een haarscherp beeld van de gevoelslevens van zijn personages, in een tijd waarin illusies over de naoorlogse vrijheid algauw verkruimelen, maar de liefde ook haar onvoorspelbare kanten laat zien. Van Giacomo Verri (Borgosesia 1978) verscheen in 2019 bij IJzer Partizaan Winter.

 

Paperback

Uit het Italiaans door Lilian Lotichius

Oorspronkelijke titel: Un altro candore

Verschijnt mei/juni 2021

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Giacomo Verri Partizaan Winter