Uitgeverij IJzer

Najaarsworp

De nieuwe boeken voor herfst/winter 2019 (zie ook de fondslijst najaar 2019).

Op alfabetische volgorde op achternaam van de auteur, leek ons logisch:

 

Van De dood van koning Arthur is de auteur niet (met zekerheid) bekend. Anoniem dus. Met Arthur betreden we de hoofse wereld van absolute trouw, absolute moed en liefde tot in de dood. Althans we stappen het tragische einde van dit ideale wereldbeeld binnen.

De vertaling van Hannie Vermeer-Pardoen komt rechtstreeks uit de Oudfranse tekst zoals die is uitgegeven door de befaamde filoloog Jean Frappier. In een nawoord van haar hand wordt een en ander verhelderend uit de doeken gedaan. We hopen het boek in oktober te laten verschijnen

 

In september verschijnt dan eindelijk een vertaling van Holzfällen van Thomas Bernhard door Chris Bakker en Pauline de Bok: Houthakken. Als onderdeel van de Schwob-actie De mooiste vergeten klassiekers. 

Bas Heijne schreef in het NRC van 15 juli 1994, dat Bernhard in zijn latere boeken groots kan zijn, zoals in Holzfällen ‘dat jammer genoeg niet werd vertaald en ook wel nooit vertaald zal worden’. En in het NRC van 9 maart 2007 schreef hij over Holzfällen: ‘De leukste roman die ik ooit las blijkt na herlezing ook een van de pijnlijkste te zijn.’

‘Waarom is Bernhard hier buiten zijn toneelwerk nauwelijks bekend en waarom is zijn boek Holzfällen nog steeds niet vertaald?’ vroegen Jeroen van Kan en wijlen Wim Brands zich nog niet zo lang geleden af in de VPRO-serie Verzonken boeken.

Op uw wenken!

 

Wat gebeurt er als iemand een kunstwerk maakt? Is het een nieuw ding of grijpt de kunstenaar terug op iets ouds? Waarom maken mensen kunst?

In Rumoer – over het begin van kunst laat Florette Dijkstra in zestig teksten schrijvers en kunstenaars aan het woord. Samen bieden ze de lezer een caleidoscopische blik op het begin van kunst – waarbij dat begin niet alleen in het verleden wordt gezocht, maar op elk moment waarop een kunstenaar iets gaat maken. Vermoedens, visioenen en gedachtegangen cirkelen rond wat een beginpunt kan zijn. Florette Dijkstra is schrijver en beeldend kunstenaar. In haar ogen is de kunstgeschiedenis een fictief verhaal dat telkens opnieuw wordt verteld en door elke verteller net anders wordt verwoord. Rumoer werd dinsdag 24 september gepresenteerd bij Boekhandel Adr. Heinen, Den Bosch.

 

Van Willem Gooijer verschijnt Dansen op de maat van het algoritme (Hoe Silicon Valley ons veranderde van een klant in een product). Een boek over de Frightful Five. Want ze zijn overal. Facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft. Bij alles wat we willen komen we steeds dezelfde bedrijven tegen. Overal hebben ze hun tentakels. We lijken te dansen naar hun pijpen.

Wie zijn deze bedrijven, waar komen ze vandaan en hoe hebben ze zo’n grote invloed kunnen krijgen? Waar gaan ze naar toe en wat willen ze van ons? Wat we gaan doen aan die praktijken die ons allemaal in een steeds verstikkender greep houden? Hoe maken we een einde aan een proces dat zich vooral blindelings lijkt te voltrekken? In Dansen op de maat van het algoritme probeert Gooijer op deze vragen antwoorden te geven. 

 

Van Jan van der Haar verschijnt de dichtbundel Eerst de bries, daarna de bomen. We lieten de bundel al aan een paar mensen lezen. Ingmar Heytze over de nieuwe bundel ‘Een bundel vol mooie, oude woorden voor de nieuwe wereld.’ En Tom Lanoye: ‘Gedichten zoals gedichten moeten zijn: speels en erudiet, tongue-in-cheek over dood én erotiek.’ We sluiten ons hier volledig bij aan. Maar leest u ze vooral zelf. 

 

Charlie Dark van Gaby den Held is een waardig opvolger van zijn eerdere boeken Maan en Reünie. Charlie Dark speelt zich af in de kroegen, straten en parken van Amsterdam en Parijs en gaat over een sensuele liefde die uitmondt in een obsessie. Waarin een fantasiewereld botst met de pijnlijke realiteit.

 

Najaarsworp 2019 vervolgd

U kent het vast, Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Begin september verschijnt van de hand van J. Heymans een monografie over Simeon ten Holt: Arabesk. Over Simeon ten Holt. Aan de hand van vele ontmoetingen met de meester zelf, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met betrokkenen, schetst Heymans een caleidoscopisch beeld van de ontwikkeling van Simeon ten Holt als componist, van de eerste klanken op piano tot de laatste op viool. Tevens wordt hij neergezet als een cultuurdrager die gedurende de vorige eeuw vele artistieke en muzikale modes van nabij heeft meegemaakt. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op. En inderdaad, dit alles leest als een spannende roman. Daarnaast bevat het boek een cd waarop Ten Holt zelf voor de eerste keer o.a. de Canto Ostinato speelt. Komt dat horen! Over de presentatie op 27 oktober in Museum Kranenburgh hoort u binnenkort meer. Reserveer deze datum alvast in uw agenda!

 

Cas van Houtert heeft zich al bewezen met Middeleeuwers tussen hoop en vrees en Het weergaloze bestaan van Keizer Frederik II. In oktober verschijnt De kerk waakt in de slaapkamer (Liefde in de middeleeuwen). Nergens wordt de geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen zo gedetailleerd en gedocumenteerd uit de doeken gedaan als in Van Houtert zijn nieuwste boek. 

De geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen lijkt doorgaans te bizar om waar te zijn. Waar de kerk het voor het zeggen had, zaten vrouwen én seksualiteit in de verdomhoek. De vrouw was immers de draagster van de erfzonde en als zodanig de bron van veel, zo niet al het kwaad. Seksualiteit werd als het gevaarlijkste wapen van de duivel beschouwd. Om het gevaar te bezweren, betrok de kerk de wacht in de slaapkamer. Zij vaardigde regels uit over de mate waarin en de manier waarop gehuwden met elkaar mochten verkeren. Pas toen het met angst en beven tegemoet geziene jaar duizend rimpelloos was verlopen, trad een zekere ontspanning in. Het huwelijk werd niet langer als een noodzakelijk kwaad maar als een heilbrengend sacrament gezien. Maar het zou nog eeuwen duren voor de liefde van haar ketenen bevrijd werd. De pen van Cas van Houtert staat ook dit keer garant voor een boeiende en meeslepende presentatie.

 

De films over Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf, we hebben ze allemaal gezien, in ieder geval de iets ouderen onder ons. Maar wie is de maker van al dat diep verankerde cultuurgoed? Juist, Henk van der Linden (1925). Het wordt eens tijd deze pionier van de Nederlandse kinderfilm te eren en de plaats te geven die hem toekomt. Dat gaan we te doen met zijn memoires De ongelooflijke avonturen van Henk van der Linden. We hopen het boek eveneens met wat DVDs te kunnen bekronen. Klein detail: Nieuwe avonturen van Dik Trom draaide 28 jaar onafgebroken in een of meerdere bioscopen. Kom er nog eens om.

 

In Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum maakt Louis Veen het ontstaan van Mondriaans geometrisch abstracte werk en de denkwereld achter deze composities inzichtelijk. Waarom schilderde Mondriaan zoals hij schilderde. Mondriaans verblijf in Laren en Blaricum gedurende de Eerste Wereldoorlog is cruciaal geweest voor zijn schilderkunstige en theoretische ontwikkeling. Hier stond zogezegd de wieg van de geometrisch abstracte stijl waarmee Mondriaan later wereldberoemd zou worden. 

 

250 jaar Beethoven. Laten we niet zomaar voorbijgaan. Ter ere van het Beethovenjaar 2020 en de voltooiing van de Nederlandse reeks Richard Wagners Prozageschriften brengt Uitgeverij IJzer een apart boek uit met Wagners teksten over de door hem zo bewonderde componist: Beethoven door Richard Wagner. Wagner (1813-1883) zag Beethoven als een van de grootste, zo niet de grootste componist. Deze teksten bieden verschillende invalshoeken op het werk van Beethoven.

De ene meester over de andere. Verschijnt begin 2020.

 

En vertaler Philip Westbroek schrijft dan nu eindelijk zijn eigen boek over Richard Wagner De werkplaats van de meester (Richard Wagners ideeën over muziekdrama’s). Als kroon op zijn 9-delige reeks Wagnervertalingen. De opera’s van Richard Wagner zijn dan wel alom bekend, maar veel minder bekend zijn de ideeën die hieraan ten grondslag liggen. Dit boek biedt een handzame inleiding op de belangrijkste onderwerpen die Wagner zijn gehele leven hebben beziggehouden. Voor als u uw begrip en beleving van Wagners muziekdrama’s wil verdiepen. Of als u gewoon eens iets meer wil weten over Wagners ideeën over muziekdrama’s. 

 

De Atheense aristocraat Xenophon (ca. 427-355 v.C.) ontmoette Socrates in 404 v.C. en werd een van zijn leerlingen. Herinneringen aan Socrates is een verslag van, jawel, zijn herinneringen aan Socrates.  De vertaling, de inleiding en de aantekeningen zijn van de hand van de bekende Nederlandse filosoof Cornelis Verhoeven. Een boek dat al jaren niet meer verkrijgbaar was. Daar komt dus nu een einde aan.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input