Uitgeverij IJzer

Paul P.J. Overvoorde "Als het maar tot iets leidt..."

"Als het maar tot iets leidt..."

Overvoorde, Paul P.J.
ISBN 978-90-8684-163-9
Formaat: 14.5 x 23 cm.
Omvang: 500 pag.
€29,50

"Als het maar tot iets leidt..."

Mr. Dr. J.C. Overvoorde (1865-1930)

Strijder voor erfgoed en feminist

Paul P.J. Overvoorde

 

Erfgoedzorg wordt geassocieerd met conservatieve, deftige heren. Dat deftige klopt wellicht, maar het eerste behoeft bijstelling: er waren ook idealisten die streefden naar een mooiere en betere wereld, naar verheffing van de arbeider en naar emancipatie van de vrouw. Dit geldt met name voor mr.dr. J.C. Overvoorde (1865-1930).
Deze biografie toont Overvoordes tomeloze engagement voor onder meer het veilig stellen van monumentaal  erfgoed, musea en archieven, het initiëren van een monumentenwet, en het bevorderen van vrouwenkiesrecht en -emancipatie. Ook de rol die Overvoorde in de eerste emancipatiegolf speelt,  – voor en achter de schermen – wordt uitstekend belicht. Hij werkt samen met Jacobs,  De Bosch Kemper en Versluijs-Poelman – hij kruist de degens met Wilhelmina Drucker. In deze vlot leesbare biografie komt een breed tijdsbeeld naar voren, waarin Overvoordes inbreng voor de huidige tijd goed onderbouwd voor het voetlicht wordt gebracht.

Na enkele jaren kunstacademie studeerde Paul P.J. Overvoorde wijsbegeerte aan de Universiteit van Utrecht. Na voltooiing daarvan deed hij op uiteenlopende terreinen onderzoek. Daarnaast was hij als docent en stafmedewerker werkzaam. De auteur publiceerde over uiteenlopende onderwerpen als paternalisme, voorkeursbehandelingen en architectuur.

Gebonden en geïllustreerde editie.

Verschijnt mei 2018

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant