Uitgeverij IJzer

De Galgenliederen en andere groteske gedichten Christian Morgenstern

De Galgenliederen en andere groteske gedichten

Morgenstern, Christian
ISBN De Galgenliederen en andere groteske gedichten
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 415 pag.
€29,50

De Galgenliederen en andere groteske gedichten

Christan Morgenstern

 

Christian Morgenstern (1871-1914) is een van de grootmeesters van de Duitse poëzie. Hoewel zijn eerste Galgenliederen al in 1905 verschenen, blijkt hij nog steeds verrassend actueel. De Galgenliederen vormden de opmaat tot een serie groteske gedichten die de mensheid een lachspiegel voorhoudt. Zijn poëzie is humoristisch en karikaturaal, gevoed door de geest van een diepzinnig vrijdenker. Morgenstern verklaart de oorlog aan domheid, arrogantie, opgeblazenheid, kleinburgerlijke bekrompenheid en de oorlog zelf.
Morgenstern wilde, net als zijn grote voorbeeld Nietzsche, een omwaardering van de bestaande waarden en afrekenen met de heersende moraal en vastgeroeste ideeën. Hij kwam met een baanbrekende vormentaal, schreef pure klankgedichten en zelfs het compleet woordloze 'Nachtgezang van de vis'. Samen met tijdgenoot Guillaume Apollinaire, was hij een van de wegbereiders voor Dada, de Franse Surrealisten en vele anderen, ook in Nederland. 'De Blauwbilgorgel' van Cees Buddingh’ is hier een goed voorbeeld van.

Deze uitgave is de eerste Nederlandse bundeling van de complete Galgenliederen en aanverwante groteske literaire giganten. Wie wil weten wanneer de housemuziek werd uitgevonden, waarom Baselitz zijn doeken ondersteboven schildert, of hoe het toch komt dat in villawijken monstrueuze nieuwbouw statige historische pracht verdringt, vindt hoogst originele antwoorden bij Morgenstern. Prachtig vertaald door Bèr Wilbers.

Uit het Duits vertaald en van een voorwoord voorzien door Bèr Wilbers
Tweetalige uitgave

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

René Char Een vreemdeling voor de dageraad
Rainer Maria Rilke De sonnetten aan Orpheus
Luis Cernuda De vogel poëzie
Het riool Arnoud van Adrichem Jan Lauwereyns
Juan Ramón Jiménez Platero en ik