Uitgeverij IJzer

Simone Weil Waar strijden wij voor? Over de noodzaak van anders denken

Waar strijden wij voor?

Weil, Simone
ISBN 978-90-8684-244-5
Formaat: 20 x 12.5 cm.
Omvang: 108 pag.
€16,50

Waar strijden wij voor?

Over de noodzaak van anders denken

Simone Weil

 

Simone Weil is de enige echt grote geest van onze tijd. (Albert Camus)

In haar laatste levensjaar heeft de Franse filosofe Simone Weil (1909-1943) in Londen een tiental essays geschreven waarin ze haar visie verwoordt over een nieuwe samenleving in haar land na de oorlog; en in dat verband over hoe een verklaring van de mensenrechten als preambule voor een nieuw op te stellen grondwet eruit zou moeten zien. 

In Waar strijden wij voor? zijn de drie belangrijkste essays vertaald waarin de essentiële vraag wordt gesteld waarvoor er eigenlijk gestreden wordt door en voor Frankrijk en andere landen die met de militaire nederlaag in 1940 totaal zijn ingestort. Want voor iedere crisis moet de oplossing altijd op een hoger niveau gezocht worden dan waarop het probleem zich voordoet. 

In deze essays biedt de auteur een visie die ook nu nog bruikbaar is. Destijds was wat zij te zeggen had onvoorstelbaar. In onze tijd kan het zonder meer besproken, overwogen en deels zelfs toegepast worden.

 

De visionaire, naar de buitenwereld gerichte filosofe Simone Weil was een zeer intelligent denker die voorbij het rationele denken tot een religieuze dimensie van haar leven kwam. Bij IJzer verschijnt de vertaling van haar hoofdwerk L’Enracinement (Verworteling).

Vertaald uit het Frans en van een nawoord en een ten geleide voorzien door Jan Mulock Houwer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant