Uitgeverij IJzer

Alexis de Tocqueville Herinneringen

Herinneringen

Tocqueville, Alexis de
ISBN 978-90-8684-234-6
Formaat: 14 x 22 cm.
Omvang: 320 pag.
€25,00

Herinneringen

Alexis de Tocqueville

 

Alexis de Tocqueville (1805-1859) is beroemd geworden door zijn analyses van het postrevolutionaire Amerika en het prerevolutionaire Frankrijk. Als lid van het Franse parlement was hij volop in de gelegenheid de voorgeschiedenis, het uitbreken en de ontwikkeling van de Februarirevolutie van 1848 van dichtbij te volgen. Hij bekleedde zelfs gedurende enkele maanden in 1849 de functie van minister van Buitenlandse Zaken. Na de staatsgreep van Lodewijk Napoleon, de latere keizer Napoleon iii, trok Tocqueville zich terug uit de politiek. 

Om zich rekenschap te geven van het gebeurde zette hij zich aan het schrijven van zijn Souvenirs, die niet voor publicatie bestemd waren en pas in 1893 door een achterneef werden uitgegeven. Ze vormen niet alleen een levendig ooggetuigenverslag van de revolutie, maar laten Tocqueville ook zien als een scherp waarnemer van het politieke toneel, een soms dodelijke portrettist van de hoofdrolspelers en een criticus die hun gedrag precies onder woorden weet te brengen. Daarbij maakt zijn stijl, die ‘een opmerkelijke en haast paradoxale combinatie van degelijkheid en gratie’ is genoemd, dat het boek leest als een roman.

Alexis de Tocqueville (1805- 1859) was een Frans aristocraat, politiek filosoof en socioloog, historicus en staatsman en is beroemd geworden door zijn analyses van het postrevolutionaire Amerika en het pre¬revolutionaire Frankrijk. Hij geldt als theoretisch grondlegger van het moderne politieke liberalisme en visionair. 

Van Alexis de Tocqueville verscheen ook: Over het pauperisme.

Paperback

Formaat: 14 x 22 cm

Omvang: 320 pagina’s

Vertaald uit het Frans en van een voorwoord voorzien door Ineke Mertens

Oorspronkelijke titel: Souvenirs 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Over pauperisme Alexis de Tocqueville