Uitgeverij IJzer

Ton Quik Meer dan een beeld - Gestoorde verhoudingen

Meer dan een beeld - Gestoorde verhoudingen

Quik, Ton
ISBN 978-90-8684-277-3-_Gestoorde_verhoudingen
Formaat: 21.5 x 14 cm.
Omvang: 272 pag.
€28,50

Meer dan een beeld - Gestoorde verhoudingen

Ton Quik

 

Standbeelden zijn weer helemaal terug in de belangstelling. Vooral als we denken aan de heftige reacties tegen koloniale beelden en de nieuwe stroom aan herdenkingsmonumenten. Standbeelden waren al duizenden jaren in gebruik voor de openbare zichtbaarheid, lang voordat de moderne media werden uitgevonden. 

Met voorbeelden uit vier eeuwen en vier continenten geeft dit boek voor het eerst in het Nederlands taalgebied een portret van het proces van komen en gaan van de beelden op straten en pleinen. De vraag welk beeld is hier op zijn plaats? is gemakkelijk te beantwoorden zolang de kunst de spreekbuis is van politiek en geloof. Dat verandert als de kunst opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Maar wat gebeurt er als die wordt getoetst aan de nieuwe verhoudingen van de diverse samenleving? Kan buitenkunst echt voor iedereen zijn?

 

Is een beeld nog altijd méér dan een beeld alleen?

 

De auteur was als conservator van het Bonnefantenmuseum samensteller van meerdere exposities op het grensvlak tussen kunst en cultuur, zoals Het postmoderne aan kinderen verklaard, Hemel & Aarde en Smaak.

 

Verschijnt april 2023

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant