Uitgeverij IJzer

D.H. Lawrence Lady Chatterley's Lover

Lady Chatterley's Lover

Lawrence, D.H.
ISBN 9789086842834
Formaat: 140 x 215 cm.
Omvang: 399 pag.
€27,50

Lady Chatterley's Lover

D.H. Lawrence

 

Een jonge, levenslustige vrouw wordt na de Eerste Wereldoorlog met haar kersverse maar aan het westelijk front verlamd geraakte echtgenoot vanuit Londen naar de Britse Midlands geparachuteerd, waar zij op het familielandgoed de Chatterley-dynastie hadden moeten voortzetten. In plaats daarvan zijn Connie en Clifford nu, te midden van het eens zo fraaie maar inmiddels grondig door de kolen- en staalindustrie verpeste landschap gedoemd om als hekkensluiters van de familie hun dagen te slijten. Terwijl Clifford verwoede pogingen doet zijn leven als intellectueel inhoud te geven, zakt Connie steeds verder weg in een depressie. 

De dolende ziel in wie zij een zielsverwant herkent en die haar gaandeweg weer doet opbloeien, is uitgerekend de jachtopziener van de Chatterley’s. Hun overspelige relatie staat gelijk aan sociale zelfmoord en dwingt hen beiden er ten slotte toe alles achter zich te laten. 

Lady Chatterley’s Lover heeft ook een eeuw na verschijnen nog steeds een bijzondere reputatie. De lyrische beschrijvingen van de seks waarmee de geliefden elkaar weer tot mens maken, veroorzaakten een schandaal en leidden tot een geruchtmakend proces wegens obsceniteiten. Maar met de blik van nu leest deze roman, de zwanenzang van D.H. Lawrence, bepaald niet als pornografie. Dit is een ode aan de vrouwelijke seksualiteit, accuraat en liefdevol beschreven door een man, bijna honderd jaar geleden: kom daar nu maar eens om!

 Verschijnt september/oktober 2023

Jolande van der Klis vertaalde eerder De havik en Arthur, de koning van eens en ooit van T.H. White.  

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Stefan Zweig Casanova
D.H. Lawrence Etruskisch testament
Hans Westerveld De nieuwe stad De ascetische boodschap van het ziekenhuisgebouw
Philip Westbroek De werkplaats van de meester Richard Wagners ideeën over muziekdrama's