Uitgeverij IJzer

Stefan Zweig Castellio tegen Calvijn - of Een geweten tegen geweld

Castellio tegen Calvijn - of Een geweten tegen geweld

Zweig, Stefan
ISBN 978-90-8684-279-7
Formaat: 20 x 12.5 cm.
Omvang: 235 pag.
€22,50

Castellio tegen Calvijn - of Een geweten tegen geweld

Stefan Zweig

 

Vrijheid is niet mogelijk zonder gezag (anders wordt het chaos) en gezag niet zonder vrijheid (anders wordt het tirannie). 

 

Deze voorwaarde voor politieke rede en menselijke tolerantie vormt de kern van dit in 1936 geschreven boek “tegen alle machten van geweld”. 

De Franse humanist Sebastian Castellio verzet zich tegen de despotische hervormer Johannes Calvijn en kiest de kant van de Spaanse arts Michael Servet, die beschuldigd wordt van godslastering. Nadat het vonnis is voltrokken, lijkt de strijd beslist en de aanspraak op tolerantie eindelijk ondergeschikt aan Calvijns theologisch-politieke eis. Maar Castellio zet de schijnbaar hopeloze strijd voort, met al zijn kracht.

 

Castellio tegen Calvijn laat vlijmscherp zien hoe een democratische staatsvorm over kan gaan in een autocratische. Door de gebeurtenissen in het calvinistische Genève van de 16e eeuw te beschrijven, vertelt Zweig op ongeëvenaarde wijze hoe totalitaire systemen ontstaan en zich vervolgens handhaven.

Eerder verschenen van Stefan Zweig: Marie Antoinette, Maria Stuart, Joseph Fouché (Portret van een Politicus), Triomf en tragiek van Erasmus van Rotterdam, Licht in het duister (Sternstunden der Menschheit), Aan de Europeanen van vandaag en morgenNietzsche, Tolstoj en Dostojevski.

 In voorbereiding:

Freud Casanova

 

Paperback

Vertaald uit het Duits door Bart van Kreel

Oorspronkelijke titel: Castellio gegen Calvin oder Ein Gewissen gegen die Gewalt

Verschijnt augustus 2023

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Stefan Zweig Triomf en tragiek van Erasmus van Rotterdam
Stefan Zweig Dostojevski
Nietzsche Stefan Zweig
Stefan Zweig Maria Stuart
Stefan Zweig Casanova